maanantai 30. heinäkuuta 2012

Peking punaisen järjestyksen kourissa. Part #1: Johdanto


Poliittisen historian sivuaineopinten yhteydessä suoritin aikoinaan kurssin, jossa yliopistoaikojen lempiluoennoitsijani lähestyi Berliinin lähihistoriaa poliittisten mullistusten muokkaamien rakennusten kautta (tuosta luentosarjasta varastin muuten tämän juttusarjan nimenkin, shame on me). Samainen kurssi synnytti minussa harrastuksenomaisen kiinnostuksen historiakulttuurin fyysisiin presentaatioihin. Ei kestänyt kauaakaan, kun jo lupasin itselleni, että heti kun aika ja paikka sen sallisivat, kävisin urban exploration -hengessä tutustumassa Pekingin rakennuksiin ja "nähtävyyksiin", jotka kommunistivalta on tänne jättänyt. Se aika ja paikka on nyt.

Kuten aiemmassa blogauksessani kerroin, on moderni, eteenpäin katsova nyky-Kiina tehnyt parhaansa siivotakseen punaisten vuosien ylilyöntien fyysiset muistopaikat sekä ihmisten mielistä että katukuvasta. Samaisessa blogauksessa totesin myös itse olevani sitä mieltä, että myös tämän Kiinan historian vaiheen tunteminen ja kartoittaminen on tärkeää, vaikka virallinen Kiina sen haluaisikin unohtaa. Tämän blogauksen myötä aloitan siis kirjoittamaan sarjaa näistä punaisen vallan luomuksista, joiden muistamisesta minä käyn ilmeisen epätoivoista taistelua miltei koko muuta Kiinaa vastaan. Uskon vakaasti että nykyisyyden Kiina ei koskaan pääse eroon historian painolastista, ellei menneisyyden haamuja työnnetä väkisellä sen kasvojen eteen. En toki usko yhden ainokaisen (suomenkielisen!) blogin muuttavan maailmaa, mutta ainakin kannan oman korteni kekoon. Osittain samasta syystä olen muuten myös Kiinassa ollessani pukeutunut tarkoituksellisesti naamiaisiin punakaartilaiseksi.

Ettei nyt tule kuitenkaan luvattua liikoja, niin en lupaa näiden teemablogausten olevan mitenkään erityisen säännöllisiä. Kirjoittelen vierailemistani paikoista sitä mukaa kun aika ja olosuhteet antavat myöten. En myöskään väitä olevani vielä olevani kovinkaan perillä läheskään kaikesta mielenkiintoisesta nähtävästä, vaikka olenkin aiheeseen jo perehtynyt pitkän tovin. Siksi uusien paikkojen kartoittaminen vie aikansa. Toivon mukaan saan kuitenkin ensimmäisen varsinaisen "kohde-esittelyn" ulos lähiaikoina.

Until then.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti